HERMAN HEIJERMANS
toneelschrijver in zijn en onze tijd

Home | De uitgave | Opzet van het project | Toneelwerken | Achtergronden | Secundair | Interactief

Navigatie

De toneelteksten van Herman Heijermans online

Zoek op de site
De website
Teksten online
Overzicht
Uitgangspunten
Schetsen en fragmenten
Eenakters
Avondvullende stukken
Achtergronden
Secundair
© 2015 M.G. Vonder,
contact

 

Overzicht van de uitgave

Inleiding | Indeling | De uitgave in PDF formaat | Op Hoop van Zegen


Inleiding

Het aantal stukken dat Herman Heijermans in zijn actieve carrière heeft geschreven staat niet vast. Dat het er meer zijn dan in de uitgave Toneelwerken (1965) zijn opgenomen, wel.
Dat komt enerzijds doordat een jeugdwerk niet is opgenomen, dat wel wordt genoemd in de biografie van Goedkoop (1996): Don Gables uit 1883 en deels omdat hij in zijn tijd als toneeldirecteur en artistiek leider van de N.V. Het Tooneel enkele bewerkingen heeft vervaardigd waarvan weinig of niets bewaard is gebleven. Daaruit blijkt hoogstwaarschijnlijk dat Heijermans, die erg nauwkeurig was als het om zijn archief ging, die bewerkingen niet waardig keurde om zijn naam te dragen: een stuk als Robert, Bertram & Co. uit 1914, ook een bewerking, ondertekende hij wel. Anderzijds was hij dol op maskerades en gebruikte talloze pseudoniemen, vooral in zijn tijdschrift De Jonge Gids. Nader onderzoek moet hier uitsluitsel geven.
Het totaal aantal toneelwerken (schetsen en fragmenten inbegrepen) wordt daarom geschat op plm. 55, in een actieve periode van 30 jaar. Drieëntwintig daarvan zijn avondvullend: de langzaamaan beroemde Kerstavond-premières, waarmee Heijermans voorkwam dat een voorstelling nog de volgende morgen door de kritiek kon worden afgebrand. Een "val" betekende immers onherroepelijk het einde van een serie; de recettes waren onverbiddelijk.

Na de storm van Jacob Israëls, 1858

Jozef Israëls, "Na de storm", 1858. Bron: Stedelijk Museum Amsterdam

 

 

Indeling

Schetsen en fragmenten
Eenakters
Avondvullende stukken

Tekstversie

Van elk stuk wordt tevens een tekstversie gepubliceerd voor mensen met een visuele beperking; de opmaak hiervan leent zich beter voor de bestaande voorleesapparatuur. De link in het groene vlakje onder het logo verwijst hiernaar.

 

Het slachtoffer van de ellende, van Hermans zuster Marie de Roode

De uitgave in PDF formaat

Van elk stuk is tevens een uitvoering verkrijgbaar in PDF formaat. Deze is op te vragen via de overzichtspagina's:

De PDF-uitvoering is ook rechtstreeks bij elk stuk op te vragen via het knoppenbord linksboven (bij avondvullende stukken alleen in het eerste bedrijf).
Voor deze uitgaven worden kosten berekend ter instandhouding van de website.

 

 

 

 

De zuster van Heijermans, Marie de Roode, was schilderes. Hier "Het slachtoffer van de ellende" uit 1896. Het doek werd verwijderd van de Wereldtentoonstelling Brussel voor het bezoek van koning Leopold II (BWSA). Bron: Stedelijk Museum Amsterdam

 

 

Op Hoop van Zegen door Toneelgroep de Appel

 Vanaf zaterdag 21 november 2015 (première) t/m zondag 20 maart 2016 gaat Op Hoop van Zegen in het Appeltheater te Scheveningen.
Toneelgroep De Appel / Appeltheater, Duinstraat 6, 2584 AZ Den Haag. Voorafgaand kan er gegeten worden. Telefoon kantoor: 070 3523344 kassa: 070 3502200 (di. t/m vrij.).
In het Heijermansfestival vanaf december is een uitgebreide programmering rondom Heijermans en het thema ‘zee’. Gespeeld worden zes eenakters, de jeugdvoorstelling "20.000 mijlen onder zee" Naar Jules Verne, verder is er muziek, lezingen en nog veel meer. Het Appeltheater wordt komende winter een bruisende festivallocatie waar je de zee ruikt en haar kracht voelt.
Voor meer informatie en bestellen www.toneelgroepdeappel.nl.
Het strand van Scheveningen bij opkomende onweersbui van Andreas Achenbach
Het strand van Scheveningen bij opkomende onweersbui van Andreas Achenbach, 1854. Bron: Dordrechts Museum

Op deze website wordt de voorstelling begeleid door een bijzondere uitgave: het souffleursboek van Op Hoop van Zegen. Het eerste deel daarvan is al verschenen, de rest volgt in de loop van oktober. Her en der wordt gebruik gemaakt van aantekeningen en tekeningetjes die souffleur C. Ritman op de linkerpagina's maakte, zoals hierboven.


HH site
Web

150 JAAR
Herman Heijermans

Jubileumactie

Nieuwsbrief ontvangen

Doneren aan het project

 
colofon
Deze website is gestart op 3 december 2014, de 150ste geboorte­dag van Herman Heijermans Jr. en officieel gelanceerd op 24 september 2015.
De pagina's zijn handmatig gezet in Verdana 14 px. Alle wijzigingen voorbehouden. Deze website gebruikt geen cookies.
copyright en disclaimer
Voor de op deze website gepubliceerde teksten van Herman Heijermans geldt de licentie CC-BY-SA 4.0 (Naamsvermelding-Gelijk Delen). Alle andere materiaal, inclusief ontwerp, opzet en achtergronden, valt onder normaal auteursrecht. Mocht een rechthebbende aan onze aandacht zijn ontsnapt, dan verzoeken we deze zich te wenden tot de redactie. Voor eventuele schade, ontstaan door fouten in de inhoud, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid.
contact
email: M.G. Vonder
post: W. Passtoorsstraat 12-1
1073 HX Amsterdam